Započeo međunarodni forum Global Green Destinations Days 2019.

Objavljeno: sri, 09.10.2019 - 15:11

Održivo upravljanje destinacijama s 'držanjem' pod kontrolom prekomjernog turizma i zaštitom interesa domaćeg stanovništva trenutno su glavne teme u svjetskom pa i hrvatskom turizmu, istaknuto je danas na Međunarodnom forumu Svjetski dan zelenih destinacija 2019.

Forum je počeo danas u Zagrebu, a do 12. listopada održavat će se i u Malom Lošinju, Gorskom kotaru i na Plitvičkim jezerima, a iza njega stoji međunarodna zaklada za održivo upravljanje odredištima "Green Destinations", koja je u pet godina rada okupila 200 članica-zemalja i brojne svjetske ekološke, turističke i druge institucije.

Skup je okupio više od 120 sudionika iz 30 zemalja svijeta, koji će raspravljati o temama vezanim uz tzv. zelena rješenja za turističke destinacije, među kojima i o očuvanju prirode, bio raznolikosti i lokalne kulture, postupanju s otpadom i plastičnim otpadom, posebice iz mora i oceana, strategijama za razvoj ekološki odgovorne politike destinacija i druge.

"Razni stihijski razvoji turizma diljem svijeta donijeli su i brojne probleme odredištima u kojima se turizam razvija, a u mnogima i otežan život domaćim ljudima", kazao je predsjednik organizacije "Green Destinations“ Albert Salman, poručujući kako su sve destinacije koje primjenjuju zelene i mjere održivosti u prednosti pred onima koje to nemaju, jer moderni turisti to sve više traže, a takve destinacije sigurno mogu računati i na veću potrošnju turista.

Direktor Turističke zajednice grada Mali Lošinj Dubravko Cvitković najavio je kako će se u sklopu foruma dodijeliti i priznanja i certifikati za top sto održivih i zelenih destinacija u svijetu, a među kojima je i Mali Lošinj.

"Mali Lošinj je među sto odabranih održivih destinacija u svijetu već četiri godine i sretni smo što će se baš kod nas ovih dana predstaviti primjeri dobre prakse održivih destinacija iz svijeta. Svake dvije godine se auditima provjeravaju mjere koje se provode u odredištu za te certifikate, u čemu je najvažnije ponašati se odgovorno", naglasio je. 

Kazao je i da je Lošinj među 20 globalnih lidera u održivosti, za što su ovih dana dobili i potvrdu, kao i da planiraju suradnju s Ljubljanom, koja, kako se čulo na forumu, kreće k tome da sve svoje destinacije brendira zelenima odnosno da sve provedu mjere i standarde "Green Destinations".