Terme Tuhelj osvojile nagradu EDEN mreže za projekt Senior Challenge

Objavljeno: pet, 12.04.2019 - 13:24

U rumunjskom gradu Piatra Neamtu održan je 13. sastanak mreže Europskih destinacija izvrsnosti (EDEN), a u sklopu cjelokupnog programa dodijeljene su i EDEN Inovacijske nagrade za 2019. Među nagrađenim destinacijama je i jedna hrvatska destinacija - Terme Tuhelj, koje su osvojile nagradu u kategoriji „Najbolje prakse u kreiranju ponude za treću dob (silver generation)” za projekt Senior Challenge. Dodajmo kako je u istoj kategoriji Nin dobio značajno priznanje kao finalist.

Riječ je o dvodnevnom sastanku koji je organizirala Europska komisija u suradnji s EDEN mrežom i Ministarstvom turizma Rumunjske, a koji je okupio 50-ak sudionika iz 12 europskih zemalja. Sudionici su raspravljali o izazovima i mogućnostima razvoja destinacije u smjeru održivog turizma, potrebi uspostavljanja indikatora i mjerenja održivosti na nacionalnoj, ali i na razini samih destinacija. Raspravljalo se i o važnosti korištenja digitalnih kanala i društvenih mreža u promociji EDEN destinacija, odnosno manje razvijenih i netradicionalnih turističkih destinacija koje počivaju na principima održivog turizma. 

Hrvatsku EDEN mrežu na sastanku su predstavljali Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda pri HTZ-u, Ivana Karuza, voditeljica Odjela za EU projekte pri HTZ-u te Frano Herendija, direktor TZ Konavle.

Udruga EDEN mreže podupirana je od strane Europske komisije te okuplja pobjednike i finaliste europskih destinacija izvrsnosti iz čitave Europe, a u sklopu mreže se kontinuirano provode natjecanja među članicama. EDEN mreža pokrenuta je 2007. godine te je riječ o najaktivnijoj profesionalnoj mreži netradicionalnih i manje poznatih destinacija održivog turizma Europe.