Održan susret s direktorima inozemnih predstavništava Hrvatske turističke zajednice

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: pon, 26.03.2018 - 16:44

Nakon uspješno održanog radnog sastanka s ključnim predstavnicima turističkog sektora Republike Hrvatske, ministar turizmaGari Cappelli i direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić održali su radni sastanak s direktorima predstavništava Hrvatske turističke zajednice, koji su predstavili ključne trendove i aktivnosti na stranim emitivnim tržištima, kao i generalnu poziciju Hrvatske na pojedinim tržištima.

Direktor Staničić naglasio je važnost redovitih sastanaka s direktorima predstavništava koji su ključni nositelji promocije na stranim emitivnim tržištima. „Uspješnost i učinkovitost naših promotivnih aktivnosti na stranim tržištima, između ostaloga, ovisi i o kvalitetnoj usklađenosti procesa planiranja i realizacije na razini Glavnog ureda HTZ-a i ureda predstavništava u svijetu“, zaključio je direktor Staničić, dodavši kako je izrazito zadovoljan dobrim stanjem bukinga i prodajom paket aranžmana koji na pojedinim tržištima rastu po visokim dvoznamenkastim stopama rasta.

„Direktori predstavništava HTZ-a na inozemnim tržištima naši su turistički ambasadori u brojnim zemljama. Predstavljanje Hrvatske na međunarodnoj sceni ima veliku važnost za ovu Vladu. Stoga će Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica raditi na daljnjem unapređenju uvjeta za naše predstavnike te im pružiti što bolju podršku kako bi mogli još kvalitetnije raditi na privlačenju gostiju i što bolje predstavljati Hrvatsku u svijetu“ , poručio je ministar Cappelli.

Na sastanku su sudjelovali direktori predstavništava Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj, Sloveniji, Austriji, Češkoj, Poljskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Belgiji (Nizozemska), Francuskoj, Švedskoj, Mađarskoj, Rusiji i SAD-u. Direktori predstavništava su izvijestili ministra Cappellija i direktora Staničića o stanju na svakom pojedinom tržištu, ali i o rezultatima bukinga koji je u svim zemljama u porastu u odnosu na isti period prošle godine. Tako je na njemačkom tržištu pozicija naše zemlje stabilna te većina partnera bilježi porast prodaje i rezervacija u ranom buknigu. Hrvatske destinacije ostvaruju odličnu potražnju i na tržištu Poljske s kojeg se očekuje ostvarenje dvoznamenkastog rasta turističkog prometa na razini 2018. godine.

Odlični rezultati na početku ove turističke godine također se bilježe i na tržištu Austrije na kojem je Hrvatska u samom vrhu popularnih destinacija. U ovoj će godini više od 80 posto Austrijanaca ići na putovanja u inozemstvo, a prema očekivanjima većina će ih odabrati upravo hrvatske destinacije koje su tražene tijekom cijele godine. Na tržištu Velike Britanije i dalje raste potražnja za hrvatskim destinacijama, zbog čega je s ovog tržišta uvedeno čak 12 novih aviolinija prema Hrvatskoj. S obzirom da je riječ o tržištu koje vrlo rano bukira paket aranžmane, pojedini britanski turoperatori već pripremaju prodaju za 2019. godinu.

Što se tiče francuskog tržišta, trenutna pozicija je odlična pa se tako na razni godine očekuje rast prometa između 5 i 10 posto. Naime, ključni turoperatori bilježe dvoznamenkaste poraste rezervacija i prodaje, a u prilog dobrim rezultatima ide i dobra prometna povezanost jer se u ovoj godine uvode tri nove direktne aviolinije. U 2018. godini rasti će broj slovenskih gostiju, posebice u predsezoni u kontinentalnim destinacijama poput Stubičkih Toplica, Zagreba, Zagorja i Međimurja.

Amerikanci će putovati oko 8 posto više nego lani i to najviše u europske zemlje, a Hrvatska se nalazi u samom vrhu popularnih destinacija zbog čega se očekuju rekordni rezultati s ovog tržišta u 2018. godini. Vrlo dobre najave stižu i s tržišta Kanade s kojeg se u ovoj godini očekuju visoki dvoznamenkasti porasti turističkog prometa. Rani buking je izvrstan i na tržištu Rusije, već se prodaju kapaciteti za rujan i listopad što do sada nikada nije bio slučaj, a otvorene su i nove zračne linije čime je povećan broj letova koji spajaju ključne hrvatske i ruske destinacije. U ovoj se godini s ruskog tržišta očekuje porast od 15 posto te možemo govoriti o povratku Rusa na hrvatsko tržište.

Pozitivni trendovi se bilježe i na tržištima Skandinavije, Italije, Češke, Mađarske i Belgije (Nizozemske) s kojih se očekuje nastavak pozitivnih trendova, kao i realizacija većeg turističkog prometa na razini 2018. godine u okvirima od oko 5 do 7 posto.