HRT-ova emisija „Otvoreno“ o spasu turističke sezone

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: čet, 14.05.2020 - 12:30

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić gostovao je u emisiji Otvoreno na temu turizma u doba korone i spasa turističke sezone. Uz direktora Staničića, u emisiji su raspravljali epidemiolog Bernard Kaić, glavna savjetnica ministra turizma Barbara Mesić i Goran Prskalo, predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača Zagreb. U emisiju se javio i Danijel Radeta iz Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Zadar te direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić iz Pule.

Gosti emisije razgovarali su o preporukama Europske komisije za otvaranje granica i dolazak turista, kao i o potencijalnom rastu broja zaraženih do kojeg bi moglo doći po otvaranju granica, a postavilo se i pitanje kako se obiteljski iznajmljivači i hotelijeri nose s novonastalom situacijom.

Direktor Staničić istaknuo je da razvoj situacije treba pratiti korak po korak te kako moramo biti svjesni da u našim susjednim zemljama to jest najvažnijim emitivnim tržištima još uvijek postoje mjere koje ograničavaju kretanje njihovih državljana.

„Dakle, te aktivnosti moraju biti koordinirane između zemalja i upravo ove današnje preporuke EK-a idu u tom smjeru da se postigne zajednički dogovor,  odnosno protokol prema kojem će se onda ravnati svi. Hrvatska je u ovom trenutku jako tražena turistička destinacija zahvaljujući našim epidemiolozima, ali i građanima koji su doprinijeli da imamo ovako povoljnu epidemiološku situaciju“, rekao je Staničić, rekavši kako je svakodnevno u kontaktu i razgovorima s najvećim svjetskim turoperatorima koji žele doći u Hrvatsku, međutim to ne ovisi samo o našoj zemlji već i o situaciji u njihovim zemljama.