15. obljetnica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: pon, 20.03.2017 - 13:57

Danas se u Ljubljani svečano obilježava 15 godina djelovanja Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji. Prije točno 15 godina vrata novog ureda svečano su otvorili tadašnja ministrica turizma Pave Župan Rusković, direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić te prvi direktor predstavništva Goran Blažić.

2002. godine, kada je slovensko predstavništvo započelo sa svojim radom, zabilježeno je nešto manje od pet milijuna slovenskih noćenja, dok je ta brojka u 2016. godini porasla na gotovo 9,5 milijuna noćenja. Slovensko tržište je drugo tržište po značaju za hrvatski turizam sa ukupnim udjelom nešto većim od 10 posto. To je zasigurno tržište koje zahtjeva puni angažman, a taj je značaj još i naglašeniji u sklopu PPS koncepta koji je u fokusu Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma do 2020. godine.

Tako je tijekom 15 godina rada slovensko predstavništvo odradilo brojne prezentacije raznih destinacija iz cijele Hrvatske, koje su se održavale u uredu predstavništva, ali nerijetko i na zanimljivim vanjskim lokacijama na trgovima velikih gradova, koncertima klapa, obiteljskim festivalima ili svjetskim sportskim događajima poput muškog skijaškog pokala Vitranc. Svake su se godine održavale i poslovne radionice putem kojih su se gospodarski povezali na tisuće turističkih subjekata te na taj način produbili suradnju između dviju susjednih zemalja. Brojni novinari eminentnih medija, od časopisa do televizije, sudjelovali su na studijskim putovanjima kako bi njima i Slovencima općenito dodatno približili Hrvatsku. Predstavništvo je u svojim načinima promocije uvijek moralo nalaziti inovativne načine kako bi Hrvatsku otkrivalo iz neke druge perspektive ili ih pozvalo da već posjećene krajeve dožive na neki drugi, njima još nepoznat način.

Također, u proteklih 15 godina predstavništvo je svake godine organiziralo druženja sa svim partnerima koji su na putu stvaranja uspješne turističke priče surađivali s Hrvatskom turističkom zajednicom. Na takvim se večerima uvijek predstavljala neka nova destinacija na drugačiji način. Tako je i ove godine tijekom koje se slovensko predstavništvo povezalo sa Turističkom zajednicom Malog Lošinja kako bi se navedena destinacija kroz zanimljivu gastro priču predstavila više od stotinu uglednih gostiju, novinara i agenata. Svečanu će večeru svojim prisustvom upotpuniti i hrvatski ministar turizma Gari Cappelli, slovenski ministar gospodarstva  Zdravko Počivalšek te predstavnici hrvatskog Veleposlanstva u Sloveniji.

Sama večera predstavlja uvod u tjedan vrhunske lošinjske kuhinje koji će se od 20. do 25. ožujka 2017. održati u ljubljanskom hotelu Slon te na kojem će brojni gosti imati priliku uživati u gastro delicijama koje će za njih čitav tjedan spremati vrhunski kuhari lošinjskog hotelskog lanca Lošinj hotels & villas.